Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
Το πιπίλισμα είναι μια βασική δεξιότητα με την οποία γεννιούνται όλα τα βρέφη. Η ικανότητα να πιπιλίζουν αντανακλά μια έμφυτη ικανότητα επιβίωσης. Για χιλιετίες, οι μητέρες έβαζαν ενστικτωδώς τα μωρά τους στο στήθος τους για να τα ηρεμήσουν. Όμως, καθώς οι μητέρες απομακρύνθηκαν από το θηλασμό, έπρεπε να βρεθεί ένα υποκατάστατο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του μωρού για πιπίλισμα, και κάπως έτσι ανακαλύφθηκε η πιπίλα. Ορισμένα μωρά που θηλάζουν χρησιμοποιούν πιπίλες χωρίς προβλήματα. Ωστόσο η χρήση της πιπίλας μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό.
Πιπίλα και χολοκυστοκινίνη
Αν το μωρό αποκοιμιέται στο στήθος εν μέρει οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης. Η ορμόνη αυτή μπορεί να κάνει ένα μωρό να νυστάξει δημιουργώντας του το αίσθημα του κορεσμού. Μετά από περίπου ένα εικοσάλεπτο πιπίλισμα η χολοκυστοκινίνη του μωρού αυξάνει αρκετά ώστε να αποκοιμηθεί και να ξεκουραστεί μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει. Είκοσι περίπου λεπτά μετά, και χωρίς πιπίλισμα, τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης μειώνονται ξανά και το μωρό πιθανόν να ξυπνήσει μοιάζοντας πάρα πολύ πεινασμένο! Η ορμόνη αυτή μπορεί να αυξηθεί ακόμα και αν το μωρό πιπιλάει μια πιπίλα, το μωρό μπορεί να αποκοιμηθεί νομίζοντας πως είναι χορτασμένο ενώ στην πραγματικότητα έχει χάσει ένα θηλασμό. Έτσι η χρήση πιπίλας, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μητέρας καθώς και την επαρκή σίτιση του μωρού. Είναι πολύ σημαντικό το μωρό να θηλάζει συχνά και να ικανοποιεί την ανάγκη του για πιπίλισμα στο στήθος, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής παραγωγή γάλακτος και καλή ανάπτυξη του.
Πιπίλα και θηλαστική κίνηση
Η χρήση πιπίλας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη θηλαστική κίνηση του μωρού. Οι πιπίλες είναι τεχνητές θηλές οι και τεχνητές θηλές μπορεί να επηρεάσουν το θηλασμό. Το πιπίλισμα σε μια τεχνητή θηλή είναι διαφορετικό από το πιπίλισμα στο στήθος. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν διαφορετικό σχήμα από αυτό του μαστού και έτσι απαιτείται διαφορετική τεχνική πιπιλίσματος από το μωρό. Η τεχνητή θηλή είναι ήδη σχηματισμένη και αρκετά άκαμπτη. Το στήθος είναι μαλακό και εύκαμπτο. Το μωρό πρέπει να ανοίξει καλά το στόμα του για να προσκολληθεί στο στήθος, η θηλή πηγαίνει στο πίσω μέρος του στόματος, μακριά από την κίνηση των ούλων και της γλώσσας. Η πιπίλα μπορεί να μπει στο κλειστό στόμα του μωρού και οι μύες του στόματος, του προσώπου και της γλώσσας κινούνται διαφορετικά στην προσπάθεια του να πιπιλήσει την τεχνητή θηλή. Έτσι, το μωρό μπορεί να μπερδευτεί («σύγχυση θηλών»), με κίνδυνο να πληγώσει τις θηλές της μητέρας ή ακόμα και να αρνηθεί το στήθος.
Άλλοι κίνδυνοι από τη χρήση πιπίλας
Εκτός από τις πληγωμένες θηλές, η χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα γιατί το μωρό δεν αποσυμφορίζει συχνά το μαστό. Επίσης, το περιορισμένο πιπίλισμα στο στήθος επηρεάζει τις ορμόνες της μητέρας προκαλώντας συχνά συντομότερη επανεμφάνιση της περιόδου. Όπως είναι γνωστό, η αμηνόρροια λόγω θηλασμού έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό της μητέρας και είναι επιθυμητή.
Έρευνες δείχνουν πως η χρήση πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ωτίτιδας και την εμφάνιση μυκητίασης στη στοματική κοιλότητα. Σε περίπτωση μυκητίασης η χρήση πιπίλας μπορεί να αυξήσει της πιθανότητες επανεμφάνισης.
Η τακτική χρήση πιπίλας έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών και το σχήμα του στόματος, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα που προκαλούν τερηδόνα και σχετίζεται με τον πρώιμο απογαλακτισμό.
Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και η θέση της La Leche League
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει τη χρήση πιπίλας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του Συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Η LLL πιστεύει ότι η σύσταση έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές διαχείρισης του θηλασμού και θα μπορούσε να απειλήσει μακροπρόθεσμα το θηλασμό.
Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
Η χρήση μιας πιπίλας είναι μια προσωπική επιλογή. Πολλές μητέρες που θηλάζουν θεωρούν πως δεν τη χρειάζονται, αλλά υπάρχουν και μητέρες που την έχουν βρει χρήσιμη. Αν σχεδιάζετε να θηλάσετε αποκλειστικά, είναι σημαντικό να μην υπονομεύεται η παραγωγή γάλακτος, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού (και η χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο). Πολλά βρέφη που θηλάζουν δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη χρήση πιπίλας, άλλα βρέφη μπορεί να την προτιμήσουν. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιες φορές η χρήση πιπίλας μπορεί να είναι πραγματικά βοηθητική (για παράδειγμα κάποιες μητέρες τη χρησιμοποιούν για να ηρεμεί το μωρό τους ενώ οδηγούν), μείνετε σε αυτή την περιορισμένη και λελογισμένη χρήση της.
Η πιπίλα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο του στήθους. Γιατί να μην επιλέξετε το αυθεντικό- το στήθος σας! Είστε πηγή θρέψης, ασφάλειας και ικανοποίησης για το μωρό σας, και θα είστε πάντα η πρώτη του επιλογή!
Και αν πρέπει να μείνω μακριά από το μωρό μου;
Πολλές μητέρες χρειάζεται για κάποιους λόγους να απομακρυνθούν από το μωρό τους και ανησυχούν για το πώς θα ηρεμεί το μωρό μακριά τους. Πολλές φορές οι άνθρωποι που τα φροντίζουν βρίσκουν δικούς τους μοναδικούς τρόπους να τα ηρεμούν. Η αγκαλιά, το λίκνισμα, η δερματική επαφή, ή προσφέροντας ένα καθαρό δάχτυλο για να πιπιλήσουν, μπορεί να είναι αρκετά. Αν η απουσίας σας είναι αναγκαία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με μια Σύμβουλο του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece για να βρείτε ιδέες που θα ταιριάξουν σε εσάς και την οικογένειά σας
Πηγές:
The Womanly Art of breastfeeding, La Leche League International, 8th Edition
Σοφία Παύλου, Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International
Η πιπίλα μπορεί να ”κοπεί” το δάκτυλο όμως ΟΧΙ… και η πιπίλα είναι για περιορισμένη χρήση(αμάξι,εμβόλιο κτλ) και όχι όλη μέρα για να μην ακούει η μαμά το μωρό.Όταν του μιλάς και το απασχολείς δεν ζητά καμιά πιπίλα.
Καθε υποκαταστατο όπως πιπίλα, δάχτυλο, ύφασμα, κ.λπ. που ικανοποιεί την ανάγκη του μωρού για πιπίλισμα σταματάει μόλις ικανοποιηθεί η ανάγκη αυτή.
Κάθε μητέρα γνωρίζει το μωρό της και αν και πότε θέλει να κάνει χρήση της πιπίλας.
Θα θελα ναρωτησω το εξής.το μωρό μου χρησιμοποιεί το στήθος για να πιπιλαει κ το αφήνω μεχρι ενος σημείου.Κάνω σωστά?
Στον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος πιστεύουμε στο ένστικτο της μητέρας και βρίσκουμε υπέροχο το ότι ανταποκρίνεσαι στο μωρό σου, καθώς και ο μη διατροφικός θηλασμός έχει αποδειχθεί να προσφέρει πολλά τόσο στο ίδιο το μωρό όσο και στην παραγωγή της μητέρας. Από εκεί και πέρα αν νιώθεις ανησυχία για τη συμπεριφορά αυτή μπορείς να το συζητήσεις με κάποια Σύμβουλό μας, τα στοιχεία των οποίων θα βρεις στην ιστοσελίδα μας: http://www.lllgreece.org/ Καλή συνέχεια!
Το μωρό μου είναι 3μιση μηνών θηλάζω αποκλειστικά και δεν δίνω πιπίλα. Βλέπω τον τελευταίο καιρό πως δεν κοιμάται εύκολα ενώ νυστάζει. Την βάζω στο ριλαξ τίποτα την βάζω στο μάρσιπο αγκαλιας πάλι φωνάζει.. ξαπλώνουμε την βάζω στο στήθος πίνει γάλα αλλά μετά αρχίζει και φωνάζει πάλι.. την σηκώνω έχοντας την στο στήθος και κουνοντας της για να κοιμηθεί τίποτα.. εξακολουθεί να είναι ανήσυχη ενώ νυστάζει πολύ.. δεν έχει ΓΟΠ. Εχθές για πρώτη φορά και ενώ είχε πάει 1 το βράδυ και προσπαθούσα,της έδωσα πιπίλα και κοιμήθηκε κυριολεκτικά σε 5 δευτερόλεπτα. Έχω καταλάβει ότι δεν θέλει όταν νυστάζει να της έρχεται το γάλα στο στόμα.. σήμερα πάλι το μεσημέρι πάλι τα ίδια. Ενώ ήταν καλά ταισμενη δεν ήθελε να κοιμηθεί με στήθος ούτε πουθενά αλλού.Της ξαναεδωσα πιπίλα και κοιμήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν παραμείνω σε αυτήν μόνο την στάση μου περί πιπίλας και την δίνω μόνο για αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα για να κοιμηθεί ενώ βέβαια είναι ταισμενη λέτε να κάνει καμιά σύγχυση θηλών και να έχω προβλήματα ύστερα; Να επισημάνω πώς την μεγάλη μου κόρη την θήλασα μέχρι 33 μηνών χωρίς να πάρει πιπίλα ποτέ.
Τι όμορφα που τα έχεις καταφέρει με τον θηλασμό των παιδιών σου! Ως έμπειρη μητέρα που είσαι είναι επόμενο να έχεις ανησυχίες για τυχόν αρνητική παρέμβαση της χρήσης πιπίλας στον θηλασμό. Όμως κάθε μωρό είναι μοναδικό και ‘συ ως μαμά του θα εντοπίσεις τι δουλεύει και τι δεν σας ταιριάζει. Έχεις την εμπειρία για να εντοπίσεις και να διαχειριστείς σε μια αλλαγή. Δε μπορεί κάποιος να προβλέψει αν η χρήση με την οποία περιγράφεις μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις. Παρακολουθώντας και ικανοποιώντας τις ανάγκες του μωρού σου θα δεις αν η πιπίλα μπορεί σε εσάς να είναι ένα εργαλείο βοήθειας ή όχι. Αν χρειάζεσαι να το συζητήσεις περισσότερο, ώστε να διερευνηθεί καλύτερα η δική σας μοναδική κατάσταση, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με οποιαδήποτε από τις Συμβούλους στη λίστα, σύμφωνα με τις ώρες και τον τρόπο διαθεσιμότητας που σε εξυπηρετούν: http://www.lllgreece.org/symbouloi. Καλή συνέχεια
Θηλάζω αποκλειστικά έναν μπεμπακο 4 μηνών θα ήθελα εάν γίνεται να επικοινωνώ και εγω με σύμβουλο μέσω μηνυμάτων αλλά μένω εκτός Αττικής, μένω Χαλκίδα… Γίνεται?
Να χαίρεσαι το μωρό σου! Μπορείς να επικοινωνήσεις με οποιαδήποτε Σύμβουλό μας γραπτά ή τηλεφωνικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες διαθεσιμότητας, ασχέτως περιοχής. http://www.lllgreece.org/symbouloi
Επίσης μπορείς να γράψεις και προσωπικό μήνυμα στη σελίδα μας στο FB, της οποίας τα μηνύματα απαντάνε Σύμβουλοί μας.
Ελπίζουμε να βρεις την υποστήριξη που αναζητάς. Καλή συνέχεια.
Έχω μια κορούλα 5 μηνών. Θηλαζω αποκλειστικά. Γενικά είναι ένα δύσκολο μωρό με τον ύπνο. Για να κοιμηθεί θέλει στήθος να πιπίλαει και βόλτα πάνω κάτω. Την τελευταία εβδομάδα δεν κοιμαται ούτε με αυτό πρέπει να εξαντληθεί από την γκρίνια για να κοιμηθεί. Πιπίλα δεν δέχτηκε ποτέ ως τώρα. Σήμερα ειδικά δεν κοιμηθηκε ούτε την μέρα χωρίς πιπίλισμα στο στήθος. Όσες φορές προσπάθησα να την βγάλω ξυπνούσε όποτε κοιμήθηκε μόνο στο στήθος. Το βράδυ λοιπόν εξαντλημένη και ενώ είχε στο στόμα την σαλιερα της, σκέφτηκα να της δώσω πιπίλα και την πήρε αμέσως και αποκοιμήθηκε μέσα σε 5 λεπτά. Παρολο που χάρηκα ανησυχώ μήπως χάσουμε θηλασμούς ή ο ύπνος της γίνει ακόμα πιο δύσκολος την νύχτα όταν της φεύγει η πιπίλα. Επίσης έχω τύψεις μήπως όλη αυτή η συμπεριφορά της ήταν απλά παροδική και αλλάξει μετά, χωρίς να χρειαζόταν πιπίλα. Θα με βοηθούσε η άποψη σας.
Ευχαριστώ.
Αγγελική καταλαβαίνουμε τις αγωνίες σου, ωστόσο θα ήταν πιο αποδοτικό για σένα να συζητήσεις για αυτές με κάποια Σύμβουλό μας. Δε χρειάζεται να νιώθεις τύψεις που δοκίμασες κάτι και δούλεψε. Μπορείς όμως να διώξεις τις μπερδεμένες σκέψεις συνομιλώντας ή αλληλογραφώντας με κάποια Σύμβουλό μας ιδιωτικά. Θα βρεις τα στοιχεία και τις ώρες διαθεσιμότητας όλων εδώ: https://www.lllgreece.org/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9
Καλή συνέχεια!