Νίκος Βαράκης: «10 χρόνια Γαλαξίας – 40 χρόνια Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece): Η επιστήμη συναντά την εμπειρία!»
Ο τίτλος του συνεδρίου μόνο τυχαίος δεν ήταν. Ο θηλασμός τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται υπό διωγμό. Η ελλιπής γνώση των επαγγελματιών υγείας από την μια, και οι προωθητικές πρακτικές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο υποκατάστατων μητρικού γάλατος από την άλλη, δημιουργούν τις συνθήκες των τραγικών ποσοστών θηλασμού στη χώρα μας. Οι γυναίκες ψάχνουν να βρούνε συμπαράσταση και δύναμη για να μπορέσουν να θηλάσουν μέσα από την αλληλεγγύη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με πρωτοβουλίες όπως ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος να πρωτοστατούν στην προσπάθεια για ανατροπή και επαναφορά του φυσικού. Ψύχραιμα και με συνέπεια η La Leche League Greece συνεχίζει να βοηθά στο βαθμό που οι δυνατότητές της το επιτρέπουν, όσες γυναίκες επιθυμούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Υποστήριξη από μητέρα σε μητέρα.
Ευτυχώς, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να αντιδρά θετικά. Πιο συγκεκριμένα, η παιδιατρική-νεογνολογία, που εξ αντικειμένου γνωρίζω καλύτερα, αφουγκράζεται πλέον τις ανάγκες των μητέρων και των μωρών τους. Όλο και πιο συχνά στα συνεδρία μας γίνονται επιστημονικά τεκμηριωμένες αναφορές στο θηλασμό. Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC, αρχίζουν να στελεχώνουν τα δημόσια μαιευτήρια, τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνεται ο αριθμός των IBCLC. Η επιστημονική κατάρτιση και πιστοποίηση για τον θηλασμό που μέχρι πρόσφατα αμφισβητούταν, αρχίζει να γίνεται συνείδηση και αναγκαιότητα. Στην Κρήτη, όπου ζω και εργάζομαι, είναι εμφανής πλέον η αλλαγή του κλίματος. Ενδεικτική είναι η αποδοχή της ανάγκης για επιστημονική προσέγγιση του θηλασμού όπως αποτυπώθηκε στον ενθουσιώδη τρόπο με τον οποίο αγκάλιασαν το συνέδριο οι Παιδίατροι της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Τόσο με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο όσο και μέσα από τα προεδρεία που ανέλαβαν τον συντονισμό των ομιλιών που τα αποτελούσαν η Εκλ. Επίκουρη Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παιδίατρος Διευθύντρια του ΕΣΥ πρόεδρος της ΠΠΕ, η Διευθύντρια της ΜΕΝΝ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς και καθηγήτρια Ψυχολογίας-Αναπτυξιολογίας, Παιδοψυχίατρος και διευθυντές τμημάτων Παιδιατρικής και Μαιευτικής του νησιού.
Η επιστήμη και η προσέγγιση του θηλασμού βασισμένη σε δεδομένα βρήκαν την έκφρασή τους με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το κύρος των ομιλητών του συνεδρίου μας. Οι δύο κορυφαίοι καλεσμένοι μας από το εξωτερικό, ο Καναδός Jack Newman παιδίατρος-IBCLC σύμβουλος της UNICEF σε θέματα θηλασμού και η ψυχίατρος-ερευνήτρια-συγγραφέας από το Τέξας Kathleen Kendall-Tackett που έχει ερευνήσει σε βάθος θέματα όπως η επιλόχειος κατάθλιψη, ο ύπνος ή το τραύμα της μητέρας σε σχέση με την ευεργετική δράση του θηλασμού, μας μεταλαμπάδευσαν ότι πιο πρόσφατο στον τομέα τους. Εξίσου όμως σημαντική ήταν η συμβολή του Ενδοκρινολόγου Διδάκτορα του Παν. Αθηνών Στ. Γρηγοράκη, του Παιδίατρου Νεογνολόγου MD , PHD, Διευθυντή Τμήματος νεογνών Μαιευτηρίου Έλενα Ε. Βενιζέλου, Υπεύθυνο Μονάδας Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού Τράπεζας Γάλακτος Γ. Λιόση, των Παιδίατρων Νεογνολόγων-IBCLC Α. Ντουρντούφη, Μ. Χρηστάκη και Γ. Μέξη προέδρου του Γαλαξία, που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις πιθανές δυσκολίες που μπορούν να συναντήσουν μητέρα και βρέφος, καθώς και τη σημασία που έχει το να κατορθώσουν να τις ξεπεράσουν.
Το συνέδριο μας ήταν και Επετειακό. Βρέθηκε στο χρονικό σταυροδρόμι των 10 χρόνων ύπαρξης του «Γαλαξία», του συλλόγου Ελλήνων Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC, και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη δημιουργία του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece. Σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τα «γενέθλια» των δύο συλλόγων θα ήταν η διοργάνωση από κοινού του συνεδρίου. Με αφορμή αυτή τη συνύπαρξη στη διοργάνωση θεωρήσαμε ότι είναι ευκαιρία να φέρουμε κοντά μας και άλλες πρωτοβουλίες που προσπαθούν να στηρίξουν τον θηλασμό στην Ελλάδα. Έτσι, στο πλευρό των ομιλητριών μας, της Β. Μπαζούλα Παπαδάκη Σύμβουλου Θηλασμού της LLLI, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της WABA για Ελλάδα & Κύπρο και της Ν. Καψάλη Σύμβουλου Θηλασμού της LLLI και Συντονίστριας Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων – CLA LAD LLL Greece, βρέθηκε η Παιδίατρος-Νεογνολόγος Ζ.Ηλιοδρομίτη που εκπροσώπησε την «Αλκυόνη» ενημερώνοντας μας για τις δράσεις της αλλά και για τα αποτελέσματα της μελέτης για τον θηλασμό στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και ο Παιδίατρος Δ. Αδαμίδης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του IBFAN Ελλάδος, που μας προειδοποίησε με το πιο γλαφυρό τρόπο για τις παγίδες που στήνουν οι πολέμιοι του θηλασμού.
Ουσιαστικό σύμμαχο βρήκαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση μια που τεθήκαμε υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Κρήτης νομού Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνου, με την οικονομική στήριξη, τη φιλοξενία στο Σπίτι του Πολιτισμού και την τεχνική υποστήριξη, να μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε ταυτόχρονη παρουσίαση και μετάφραση των ομιλιών στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Όμως το συνέδριο μας δεν έφερε μόνο τους φίλους του θηλασμού κοντά τον ένα με τον άλλο. Με αφορμή το θηλασμό, απολαύσαμε χορούς από το Χορευτικό Σύλλογο Βισταγής και μουσική παράσταση από το σχήμα «Φωνές του Νότου», που απέδωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζεστή αίσθηση πολιτισμού και ανθρωπιάς που αποπνέει η φύση και η ιερή σχέση που βιώνουν η μητέρα με το θηλάζων βρέφος της. Μια αίσθηση που μας αγγίζει όλους όσους προσπαθούμε να τους στηρίξουμε.
Το Επετειακό Συνέδριο Θηλασμού στο Ρέθυμνο μας γέμισε με γνώσεις αλλά και αισιοδοξία. Φάνηκε για ακόμα μια φορά, πως όταν ενώνουμε δυνάμεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Η συνεύρεση του Γαλαξία και του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece στην διοργάνωση, γέννησε ένα συνέδριο παγκοσμίου επιπέδου, με συμμετέχοντες να έρχονται από την Ιρλανδία και την Κύπρο αλλά και από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Φάνηκε στη πράξη ότι όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τον θηλασμό έχουμε μόνο να κερδίσουμε αν συνεργαστούμε. Οι IBCLCs, γνωριστήκαμε καλύτερα με τις La Leche League Leaders, και όσοι παρακολούθησαν τις συνεδρίες κατάλαβαν ότι χρειαζόμαστε την βασισμένη σε δεδομένα γνώση, που ανανεώνεται και απαιτεί ενημέρωση, μαζί με την πρακτική και την εμπειρία, ώστε με ενσυναίσθηση και επιστημονικότητα να μπορούμε να βοηθήσουμε τη μητέρα και το βρέφος να θηλάσουν.
Προσωπικά, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία την Βίκυ Μπαζούλα-Παπαδάκη, το έτερο μέλος της διοργανωτικής επιτροπής, αλλά και τα δύο Δ.Σ. καθώς και όσα μέλη του Γαλαξία έσπευσαν αγόγγυστα να βοηθήσουν, ώστε να έχουμε το άρτιο αποτέλεσμα που απόλαυσαν όσοι παρακολούθησαν το Επετειακό Συνέδριο Θηλασμού στο Ρέθυμνο, την άνοιξη του 2018.
Βαράκης Νίκος, Παιδίατρος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Επετειακού Συνεδρίου
Ιδιώτης παιδίατρος στο Ρέθυμνο, διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, από το 2011, πατέρας δύο παιδιών. Παρακολούθηση σεμιναρίων εξειδικευμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετοχή με εισηγήσεις σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια. Υπέυθυνος για την ενημερωση και υποστήριξη του μητρικό θηλασμού στο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο. Συγγραφέας και blogger.