Μια συνέντευξη με τον παιδιάτρο Νικήτα Ταχλιαμπούρη
Συνέντευξη: Δέσποινα Μασάκη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International
Ο κύριος Νικήτας Ταχλιαμπούρης, γνωστός παιδίατρος φιλικός προς τον θηλασμό στο Νοσοκομείο της Λέρου, είναι πατέρας και παππούς με 14 παιδιά και 14 εγγόνια. Είχε την καλοσύνη να μας αφιερώσει τον χρόνο του και να απαντήσει στις ερωτήσεις της Συμβούλου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, Δέσποινας Μασάκη.
Πείτε μου λίγα λόγια για την οικογένεια σας. Πώς είναι να έχεις μια πολυμελή οικογένεια που μένει μακριά από το αστικό κέντρο;
Η ζωή μέσα στη φύση είναι το ιδανικό για τα παιδιά και ειδικά για μία πολυμελή οικογένεια. Είναι άνετη η ζωή των παιδιών και της οικογένειας στη φύση. Όταν όμως φεύγουν τα παιδιά από κοντά μας, τότε είναι δύσκολο.
Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές όσον αφορά το κομμάτι της υγείας και της εκπαίδευσης στις ανάγκες των παιδιών όταν μένουν μακριά από το κέντρο. Πολλοί λένε ότι επειδή είμαι γιατρός είμαι πιο άνετος, όμως οι ανάγκες των παιδιών παραμένουν ίδιες. Πάντως για παράδειγμα, σε ένα σοβαρό περιστατικό, βρέθηκα πολύ γρήγορα στην Αθήνα, είχα ένα παιδί με εγκεφαλίτιδα και μέσα σε 2-3 ώρες πήγα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Μόνο αυτά είναι τα δύσκολα.
Σε ποια θέματα διαφωνείτε με τη γυναίκα σας και πως λύνετε τα προβλήματα και τις διαφωνίες σας ;
Όταν κάνεις οικογένεια καλό είναι να μην έχεις πολλές διαφωνίες ώστε να δίνεις το καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Το έχουμε βάλει στόχο να μην εκθέτουμε τους προβληματισμούς μας μπροστά στα παιδιά, ενώ για τα προσωπικά θέματα πιστεύουμε ότι το ζευγάρι πρέπει να είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Οι στόχοι πρέπει να είναι κοινοί και τα παιδιά να ακολουθούν κοινό πρόγραμμα. Όταν είναι πολλά τα παιδιά είναι σε μια τέτοια επίδραση το ένα με το άλλο, που ακολουθούν την ίδια πορεία, ο ένας προχωράει τον άλλον, ενώ υπάρχει μια άμιλλα μεταξύ τους , στις συμπεριφορές, στο ντύσιμο, στη γρηγοράδα τους στα γράμματα.
Στην εφηβεία είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Προσπαθούμε να δίνουμε ελευθερία ώστε να κατακτούν τα παιδιά μόνα τους τους στόχους τους και παρατηρούμε στην πορεία ότι ο τρόπος αυτός τα ωφελεί .Αντιθέτως, το να βάζεις συνέχεια φραγμούς και περιορισμούς και να κάνεις παρατηρήσεις δεν είναι ωφέλιμο. Η επιβράβευση βοηθά τα παιδιά και οι συζητήσεις στην οικογένεια πρέπει να είναι σε ήρεμο επίπεδο, να μην υπάρχει ταραχή. Αν υψώσεις λίγο τη φωνή σου, αυτό επιδρά πολύ στα παιδιά. Όταν θέλεις να μιλήσεις για τη συμπεριφορά του σε ένα παιδί, το πιάνεις ιδιαιτέρως και του μιλάς, δεν το προσβάλλεις μπροστά στους άλλους. Φυσικά είμαστε άνθρωποι και πάντα μαθαίνουμε από τα παιδιά μας και από τα λάθη μας. Μεγαλώνεις τα παιδιά σου και αποκτάς κι εσύ εμπειρίες αυτά και ενώ θα πιστεύαμε ότι υπάρχει μια ομοιομορφία μέσα στην πολυμελή οικογένεια, παρόλα αυτά δεν υπάρχει .
Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στον θηλασμό και στην ανατροφή των παιδιών;
Ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός αφού αποτελεί ένα στήριγμα. Η γέννα αποτελεί το πρώτο κομμάτι της μητρότητας, συνήθως το πιο εύκολο. Αυτό που ταλαιπωρεί συνήθως και είναι πολύ πιο δύσκολο είναι ο θηλασμός, εκεί πρέπει να υπάρχει περισσότερη προσπάθεια. Φυσικά πρέπει να υπάρχει προετοιμασία πολύ πιο μπροστά από την εγκυμοσύνη. Ο πατέρας είναι δίπλα στη μητέρα βοηθάει ψυχολογικά και συμπαραστέκεται και χρειάζεται ενημέρωση για να τη βοηθήσει.
Η συνέχεια της γέννας είναι ο θηλασμός. Η ψυχική ηρεμία της μητέρας ολοκληρώνεται μέσα από τον μητρικό θηλασμό. Περίεργο, γιατί αρχικά σκεφτόμαστε ότι είναι κούραση, αλλά από τις έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι είναι πιο πολύ “ξεκούραση”, καθώς η μητέρα βρίσκεται σε μια νιρβάνα αφού ακόμα κι αν το σπίτι καίγεται , ακόμα κι αν δεν υπάρχει φαγητό, η μητέρα αισθάνεται ότι είναι σε θέση να ταΐσει το μωρό της . Ο πατέρας επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία της μητέρας . Αν λοιπόν δεν είναι ήρεμος, αν θεωρεί ότι ο θηλασμός δεν αξίζει, ταράζει τη μητέρα και δεν βοηθά στην εγκατάσταση του θηλασμού.
Φυσικά δεν είναι μόνο ο πατέρας που έρχεται σε επαφή με τη μητέρα αλλά και το οικείο περιβάλλον όπως η γιαγιά και οι φίλοι. Αν το περιβάλλον έχει μια καλή εμπειρία θα στηρίξει τη μητέρα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να υπάρχει ηρεμία και γαλήνη στο σπίτι, διότι η γυναίκα περνάει σοκ μετά τη γέννα, νιώθει ότι έχει την ευθύνη όλη πάνω της, γι’ αυτό θέλει προετοιμασία και γνώση πριν γεννήσει και πρακτική υποστήριξη.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που τα παιδιά σας αγαπάνε πάνω σας;
Το να έχεις επαφή με τα παιδιά, να συμμετέχεις μαζί τους. Το κάθε παιδί θέλει να δεθεί με την περιπέτεια που του δίνει ο ρόλος του πατέρα, αυτό το άγριο που δεν το έχει η μητέρα, το ριψοκίνδυνο, το περιπετειώδες, η ζωηράδα, η ελευθερία, η φύση που έχουμε, αυτό τα τραβάει τα παιδιά. Δεν θέλει φωνές και θέλει ηρεμία.
Ποιος είναι ο ρόλος του παιδιάτρου σε σχέση με τον θηλασμό και πώς μπορεί να στηρίξει μια μητέρα με ανησυχίες; Ποια είναι τα οφέλη του να στηρίξει κανείς την επιλογή του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό;
Είναι σημαντικό να είναι ικανός να μεταφέρει σε μια μητέρα γνώση και εμπειρία, ενώ οφείλει να μπορεί να κάνει πράξη κάποια πράγματα, να της δείξει με υπομονή να θηλάσει. Αυτά είναι προσόντα που πρέπει να έχει και καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με όλο το περιβάλλον της μητέρας, αν δεν στηρίξει ο παιδίατρος που εμπιστεύονται τον θηλασμό, η μητέρα δεν νιώθει σιγουριά για να θηλάσει.
Με τον θηλασμό εξασφαλίζεις μια ηρεμία από θέμα προβλημάτων υγείας ενός παιδιού. Είναι λιγότερες οι επιβαρύνσεις που έχει το παιδί που θηλάζει σε σχέση με ένα άλλο παιδί που θα αρχίσει ξένο γάλα και οι ερωτήσεις και οι ενοχλήσεις προς έναν παιδίατρο είναι περισσότερες όταν αρχίσει το παιδί να έχει προβλήματα με το ξένο γάλα. Σε αλλεργίες, κολικούς, δερματικά προβλήματα, σε όλα βοηθάει ο θηλασμός. Θηλασμός λοιπόν και πάλι Θηλασμός! Κι εκεί υπάρχουν βέβαια κάποιες δυσκολίες, αλλά τις συζητάς, τις αντιμετωπίζεις, είναι πολύ λιγότερες.
Από την άλλη, ο θηλασμός είναι εύκολος και βελτιώνει την όλη συνθήκη της οικογένειας, πέραν από τη σχέση μητέρας και παιδιού. Για παράδειγμα, φεύγεις με τη σύζυγο σου και το παιδί θηλάζει εκεί που πας, δεν στερείται η οικογένεια την έξοδο της και όλα κυλάνε αρμονικά . Βοηθά και την όλη πορεία του ζευγαριού. Αυτό το έχουμε ζήσει!