Η φετινή χρονιά ήταν πρωτόγνωρη για όλους! Τόσο οι οικογένειες που υποστηρίζουμε όσο και οι Σύμβουλοι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος χρειάστηκε να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους στα νέα δεδομένα. Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η ασφάλεια όλων, έτσι οι δια ζώσης Συναντήσεις και εκδηλώσεις αναστάλθηκαν μέχρι νεοτέρας.
Τη θέση τους όμως ήρθε να υποστηρίξει η τεχνολογία και με νέα (ή και παλιά) εργαλεία και τρόπους βρήκαμε τρόπους να είμαστε κοντά και να στηρίζουμε καθώς κατακτάτε τους στόχους σας! Ήρθαμε ηλεκτρονικά κοντά, παρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2020, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακές Συναντήσεις και επικοινωνήσαμε μαζί μας με κάθε δυνατό μέσο. Ελπίζουμε το 2021 να μας χαρίσει και πάλι τις στιγμές και τις αγκαλιές που μας στέρησε η φετινή πανδημία.
Ηράκλειο Κρήτης | Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2020
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, η εθελοντική ομάδα διαδικτυακής υποστήριξης «Ηράκλειο: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, διοργάνωσε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 από τις 11:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. στην πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook, μια εκδήλωση-γιορτή για τον μητρικό θηλασμό και την οικογένεια!
Το 2020 βιώσαμε μια χρονιά με πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Σε συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην πατρίδα μας και έχοντας ως κύριο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δώσαμε άλλη μορφή στη γιορτή μας. Η δια ζώσης γιορτή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί όπως επί σειρά ετών γνωρίζαμε. Όμως μπορούσαμε να αλληλεπιδράσουμε, να μιλήσουμε, να μοιραστούμε εικόνες και εμπειρίες κάνοντας χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και να βρεθούμε διαδικτυακά «κοντά».
Το σλόγκαν της #ΠΕΘ2020 / #WBW2020 «Υποστηρίζουμε τον θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη!» αντιπροσώπευε τη φετινή στόχευση για την υποστήριξη του θηλασμού για έναν πιο υγιή πλανήτη. Η τριάδα του λογότυπου Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) υποστηρίζεται από απλωμένα χέρια, υποδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας για την υποστήριξη του θηλασμού. Η καμπύλη γραμμή που πλαισιώνει την τριάδα του λογότυπου Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) αντιπροσωπεύει τον πλανήτη μας και την επίδραση της βρεφικής διατροφής στην περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή. Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη θεματική ενότητα 3 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ), η οποία τονίζει τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και το περιβάλλον.
Η #ΠΕΘ2020 / #WBW2020 επικεντρώθηκε στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε, προωθήσουμε και υποστηρίξουμε τον θηλασμό για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. Το θέμα ταίριαξε με τη Θεματική Ενότητα 3 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ 2030 για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) η οποία τονίζει τη σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και την περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή:
Περιβάλλον: Το μητρικό γάλα είναι μία φυσική, ανανεώσιμη τροφή η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα.
Κλιματική αλλαγή: Η παραγωγή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και η κατανάλωσή τους προκαλούν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου (GHG) τα οποία επιταχύνουν το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) εφαρμόζει την προσέγγιση της θερμής αλυσίδας για συνεργασία μεταξύ τομέων και βαθμίδων για να δημιουργήσει ένα κοινό σκοπό με ομάδες που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Μαζί, χρειάζεται να τονίσουμε τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και του περιβάλλοντος. Μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, καθώς ο θηλασμός αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Για να διευκολύνουμε τον θηλασμό, χρειάζεται όλοι να τον προστατεύσουμε, να τον προωθήσουμε και να τον υποστηρίξουμε.
Στη φετινή μας γιορτή, δόθηκε η ευκαιρία σε μητέρες της πόλης του Ηρακλείου ή και από άλλα μέρη της χώρας, να ενθαρρύνουν, να μοιραστούν εμπειρίες και να υποστηρίξουν άλλες οικογένειες που προσφέρουν μητρικό γάλα στα παιδιά τους, είτε θηλάζοντας είτε αντλώντας. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να ενδυναμωθούν και να αγκαλιαστούν όλες οι οικογένειες ώστε να κατακτήσουν τους στόχους τους. Και όταν οι εμπειρίες μοιράζονται, οι γονείς ενδυναμώνονται, ο θηλασμός βελτιώνεται και το περιβάλλον ωφελείται!
Βρεθήκαμε λοιπόν, φέτος διαδικτυακά, θηλάζουσες ή μη, μέλλοντες ή υπό σκέψη γονείς, πρώην θηλάζουσες, φίλοι και λοιποί συγγενείς, όλοι εκείνοι που στηρίζουμε τον μητρικό θηλασμό ή εκείνοι που ήθελαν να ενημερωθούν και γιορτάσαμε παρέα την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2020 ακόμη και υπό συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης!
Οι συντονίστριες διοργάνωσης της Εκδήλωσης:
Οι Διαχειρίστριες της Ομάδας «Ηράκλειο: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας»
Οι Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης
Υποστηρίζω τον θηλασμό…
γιατί με βοήθησε να ανακαλύψω μια μορφή μητρότητας που με ευχαριστεί, να ανακαλύψω αντοχές και ευελιξία που δε γνώριζα ότι κατείχα και να αποκτήσω εμπιστοσύνη στο ένστικτο και το σώμα μου…γιατί στα 18 χρόνια που είμαι μητέρα είδα τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη του που μέχρι πριν γίνω μητέρα νόμιζα πως ήταν μόνο στα βιβλία…
#ΗΡΑΚΛΕΙΟ_ΓΙΟΡΤΗΘΗΛΑΣΜΟΥ2020
* Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου, από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου, από το 1996) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Βασίζεται στη Διακήρυξη Innocenti του 1990 (η οποία επαναϋιοθετήθηκε από την αναθεωρημένη Διακήρυξη Innocenti 2005), στους Δέκα Κρίκους για την Ανατροφή του Μέλλοντος (Ten Links for Nurturing the Future) και στη Στρατηγική για τη Βρεφική και την Παιδική Διατροφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της UNICEF. Κυριότεροι συνεργάτες της WABA είναι το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Παιδική Διατροφή (International Baby Food Action Network – IBFAN), ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche League International – LLLI), ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμβούλων Θηλασμού (International Lactation Consultant Association – ILCA), η Διεθνής Οργάνωση «Καλή Αρχή» (Wellstart International), η Ιατρική Ακαδημία για τον Θηλασμό (Academy Of Breastfeeding Medicine – ΑΒΜ). Η WABA συμβουλεύει τη UNICEF και ως μη-κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) αποτελεί ειδικό σύμβουλο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Economic and Social Council of the United Nations – ECOSOC).
Online Συναντήσεις Μέσω Πλατφόρμας ZOOM
Από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο, οι Σύμβουλοι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece πραγματοποίησαν 25 Διαδικτυακές Συναντήσεις μέσω πλατφόρμας ZOOM. Οι Συναντήσεις αυτές είναι ο δικός μας τρόπος να συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να είμαστε κοντά σας!
Ευχαριστούμε για όλα όσα μοιραστήκαμε!
Διαδικτυακές Συναντήσεις Μέσω Πλατφόρμας FACEBOOK
Η Ομάδα Διαδικτυακών Συναντήσεων του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, πραγματοποίησε 2 Διαδικτυακές Συναντήσεις, στην αντίστοιχη Ομάδα Facebook, κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης μας οδήγησαν στο να #ΜένουμεΣπίτι και να έχουν ακυρωθεί οι δια ζώσης Συναντήσεις μας…όμως οι Διαδικτυακές μας έφεραν με ασφάλεια «κοντά».
Η Ομάδα αυτή αποτελείται από 1624 μέλη και συντονίζεται από Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League. Η συμμετοχή των μελών πραγματοποιείται από διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.
Οι Συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έδωσαν τη δυνατότητα στα μέλη να συζητήσουν για θέματα που τα απασχολούν και να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον έκφρασης και αποδοχής.
Στις Συναντήσεις μας, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακές, σκοπός μας είναι να προσφέρουμε τις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να ανταποκριθεί η κάθε μητέρα στους δικούς της ανεξάρτητους στόχους θηλασμού. Σίγουρα, δεν υπάρχει «ένας» μόνο τρόπος για την LLL, ούτε κάθε μητέρα σε κάθε Συνάντηση κάνει τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Σε μια τυπική Συνάντηση θα βρείτε γυναίκες που αντιπροσωπεύουν ένα εύρος εμπειριών και απόψεων. Θέλουμε κάθε μητέρα φεύγοντας να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δικό της ένστικτο και να αποκτήσει τη δύναμη να πάρει τις αποφάσεις που είναι οι καλύτερες για την δική της οικογένεια.
Οι Σύμβουλοι συχνά θα υπενθυμίσουν στις μητέρες, «Κρατήστε από αυτή τη Συνάντηση ό,τι ταιριάζει σε σας και την οικογένειά σας». Οι Συναντήσεις δεν είναι επικριτικές, είναι ένας ασφαλής χώρος όπου μπορείτε να ρωτήσετε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε στο μυαλό σας σε θέματα που σχετίζονται με τον θηλασμό, παίρνοντας τις πιο ενημερωμένες επιστημονικές απαντήσεις και βρίσκοντας υποστήριξη σε ολόκληρο το ταξίδι του θηλασμού σας.
Είμαστε εκεί για να σας στηρίζουμε καθώς κατακτάτε τους στόχους σας!