Η La Leche League International ήδη από το 1960 αναγνωρίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη γονέων είναι πρώτα από όλα να ακούσουμε προσεκτικά αυτό που έχουν να πουν και αυτό που πραγματικά τους απασχολεί, γι’ αυτό θέτει ως προτεραιότητα να εκπαιδευτούν οι Σύμβουλοι της, έτσι ώστε να μπορούν να ακούσουν και να ενθαρρύνουν τους γονείς να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στα θέματα του μητρικού θηλασμού και της γονεϊκότητας. Υιοθετεί, λοιπόν, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που βασίζεται στις αρχές των συμπεριφοριστών και του B.F. Skinner και στη συστηματική προσέγγιση της κάθε δεξιότητας προχωρώντας με σταθερά βήματα προοδευτικά σε πιο πολύπλοκες δεξιότητες (programmed learning). Γράφεται ένα Εγχειρίδιο με τίτλο Human Relations Enrichment και ξεκινούν Εργαστήρια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Σύμβουλοι της LLL εκπαιδεύονται ως Συντονιστές (Facilitators) των Εργαστηρίων. Το υλικό εμπλουτίζεται, ταξιδεύει στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους και μετονομάζεται σε Communication Skills Development, Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Επικοινωνίας. Τώρα ο κάθε Συντονιστής που εκπαιδεύεται προσαρμόζει το πρόγραμμα στις ανάγκες της Ομάδας, της γλώσσας, της κουλτούρας της κάθε χώρας έχοντας την ευελιξία να εισάγει και άλλες δραστηριότητες και πρακτικές από την ευρύτερη βιβλιογραφία με μια προσωποκεντρική πλέον προσέγγιση (J.Bowlby, C. Rogers, R. Bolton,B. Brown, Μarshall B. Rosenberg, Τ. Gordon, I. Filliozat, A. Faber, C. Northrup, N. Mueller, J. Guilar κ.α.). Διεθνώς στη La Leche League International έχει εκπαιδευτεί μια Ομάδα (Trainers) που εκπαιδεύουν Συντονιστές (Facilitators). Ο ρόλος της Συντονίστριας είναι να γράφει άρθρα, να συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια, να οργανώνει και να συντονίζει Εργαστήρια που απευθύνονται σε Συμβούλους και Υποψήφιες Συμβούλους, σε γονείς με παιδιά και εφήβους, σε παιδιά, σε επαγγελματίες υγείας κ.α. Δεν είναι ψυχολόγος ούτε δια-μεσολαβήτρια.
Στην Ελλάδα, το Τμήμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας του ΣΘΕ – LLLGreece ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα το 2017 με την Εθελόντρια Σύμβουλο της La Leche League, Εκπαιδεύτρια και Συντονίστρια του Τμήματος Δεξιοτήτων Επικοινωνίας Νατάσσα Καψάλη με Εργαστήρια Συμβούλων και Υποψηφίων Συμβούλων.
Στο 11ο Ετήσιο Συνέδριο Θηλασμού του Γαλαξία στο Ρέθυμνο το 2018 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα μέρος της Εκπαίδευσης αυτής στην ομιλία με θέμα: «Υποστήριξη μητέρας προς μητέρα: Ενσυναίσθηση και δεξιότητες επικοινωνίας στην Εκπαίδευση των Συμβούλων της LLL».
Φέτος δεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο 1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού που οργάνωσε ο Σύλλογος Διεθνών Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος και Κύπρου «Γαλαξίας» που απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας, φοιτητές αλλά και γονείς,την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 μέσω της πλατφόρμας του zoom και σε απευθείας σύνδεση στην πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook με τίτλο: «Η τέχνη της ενεργητικής ακρόασης και της ενσυναίσθησης στην επικοινωνία».
Η ακοή είναι μια αίσθηση. Aκούμε αυτό που μας λέει ο συνομιλητής μας αλλά το να ακούσουμε πραγματικά και να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται με την εξάσκηση και την αυτοβελτίωση. Παρατηρούμε και εμβαθύνουμε στις ισχυρές πεποιθήσεις που στέκονται ως εμπόδιο στην ενσυναίσθηση και με σεβασμό στις διαφορετικές αντιλήψεις προτείνουμε ιδέες εκμαιεύοντας από τους ίδιους τους γονείς τη λύση που ταιριάζει στη συγκεκριμένη οικογένεια. Δε δίνουμε συμβουλές αλλά επιλογές για να υποστηριχθούν οι γονείς και όλο το πλαίσιο της οικογένειας.
Η τέχνη της αποτελεσματικής ακρόασης ξεκινά από τη μη λεκτική επικοινωνία, από τη στάση του σώματος και την ανταπόκριση, την ενθάρρυνση με τις ανοιχτές ερωτήσεις και την ενεργητική ακρόαση. Καλλιεργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εγγύτητας για να εκφραστούν τα συναισθήματα και οι κρυμμένες ανάγκες. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις και αποκρίσεις και τη ροή της συζήτησης και αλληλεπίδρασης επικοινωνούμε ειλικρινά και αληθινά.
Κάθε άνθρωπος, βέβαια, έχει βρει τρόπους να συσχετίζεται και να συντονίζεται με τους άλλους. Τα Εργαστήρια των Δεξιοτήτων Επικοινωνίας είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να ενδυναμώσουν και να διευρύνουν αυτές τις δεξιότητες μέσα μας με εξάσκηση και παιχνίδια ρόλων, συζήτηση και αναστοχασμό. Δεν περιορίζονται στον σεμιναριακό χαρακτήρα αλλά στοχεύουν στην αλληλεπίδραση, στο βίωμα και στην αυτενέργεια. Στο επτάωρο διαδικτυακό Εργαστήρι Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας για Επαγγελματίες Υγείας την Κυριακή 23 Μαϊου 2021 είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε πέρα από τη θεωρία στην εξάσκηση σε ολιγομελείς ομάδες σε breakout rooms στην πλατφόρμα του zoom.
Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός έγινε από τη Νατάσσα Καψάλη (Εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού-La Leche League Leader/Συντονίστρια του Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων-Coordinator of Leader Accreditation/Συντονίστρια και Εκπαιδεύτρια στο Τμήμα Δεξιοτήτων Επικοινωνίας-Facilitator and Trainer in Communication Skills Department LLLGreece). Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσής τους συνεργάστηκαν στην πρακτική εξάσκηση και στα παιχνίδια ρόλων η Ειρήνη Μαρκάκη (Εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού-La Leche League Leader/Βοηθός Συντονίστρια του Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων-Associate Coordinator of Leader Accreditation/Provisional Facilitator in CSD–LLLGreece) και η Χαρά Πετροπούλου (Εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού-Leche League Leader/Provisional Facilitator in CSD LLLGreece). Η επιτυχής ολοκλήρωση του Εργαστηρίου οφείλεται όχι μόνο στις τρεις Συμβούλους που είχαν τον ρόλο των εμψυχωτριών και συντονιστριών αλλά και στην ανταπόκριση της ενεργής παρουσίας όλης της ομάδας. Όλοι ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε για περισσότερη εξάσκηση και αλληλεπίδραση!
Έτσι ξεκίνησε μια όμορφη συνεργασία ανάμεσα στις Συμβούλους του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – LLL Greece και στους Επαγγελματίες Υγείας (IBCLC). Μια συνεργασία και σύμπνοια εξαιρετικά σημαντική για τον κοινό σκοπό που μας συνδέει βαθιά: την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γονέων.
Καλησπερα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για τα εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες υγείας. Αν γίνονται και πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει.
Καλησπέρα σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο email nkapsali@gmail.com