Μία συνέντευξη με τη Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας, UNICEF (01/08/2022)
Συνέντευξη: Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης
Κυρία Μιχαηλίδου, ποιους στόχους φιλοδοξεί να εκπληρώσει η UNICEF μέσω της εφαρμογής Bebbo;
Για να εξασφαλίσουν το καλύτερο ξεκίνημα για τα παιδιά τους, όλες οι οικογένειες χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και στοχευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.
Αυτή η υποστήριξη παρέχεται συνήθως μέσω των υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και παιδικής προστασίας. Τέτοιου είδους υποστήριξη όμως δεν είναι πάντα διαθέσιμη ή προσβάσιμη. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ευάλωτες οικογένειες – οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες προσφύγων – που μπορεί να χρειάζονται πιο εντατική και εξειδικευμένη υποστήριξη. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του COVID-19, η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτέλεσε μια πρόκληση για τους γονείς.
Το να είσαι γονέας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό και δεν σημαίνει αυτομάτως ότι γνωρίζεις τα πάντα. Η ελλιπής και περιορισμένη γνώση των γονέων όμως, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες γονικές πρακτικές που δεν είναι οι καλύτερες για τη φροντίδα και την ανάπτυξη ενός παιδιού.
Ας μη ξεχνάμε επίσης πως η ηλικία 0 έως 6 ετών είναι η πιο κρίσιμη ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επενδύουμε τόσο ως γονείς όσο και ως πολιτεία στην προσχολική ηλικία και εκπαίδευση. Για τους παραπάνω λόγους, η πρώιμη ανάπτυξη είναι ένας τομέας στον οποίο η UNICEF δίνει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στόχος του Οργανισμού είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών στην Ελλάδα από τη στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι και τη στιγμή που θα ενηλικιωθούν.
Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε το Bebbo. Μία ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για να στηρίξει κάθε νέο γονέα ή φροντιστή παιδιών 0-6 ετών στο υπέροχο ταξίδι της γονεϊκότητας. Μέσα από μια σειρά άρθρων πάνω στον μητρικό θηλασμό, την ψυχική υγεία του γονέα και τα αναπτυξιακά ορόσημα μεταξύ άλλων, αλλά και απλών συμβουλών, διαδραστικών εργαλείων και παιχνιδιών, το Bebbo παρέχει στον κάθε γονέα, την ευέλικτη υποστήριξη και καθοδήγηση που χρειάζεται.
Στόχος μας είναι το Bebbo να γίνει η #1 εφαρμογή για τους γονείς στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλους τους τομείς της προσχολικής ηλικίας και μέσω αυτής να ενισχύσουμε την ενεργή καθημερινή συμμετοχή γονέων και φροντιστών στην ανάπτυξη του παιδιού τους.
Πώς εξασφαλίζει η UNICEF την ουσιαστική και επικαιροποιημένη πληροφόρηση που παρέχει στους Έλληνες γονείς μέσω της εφαρμογής Bebbo;
Όλο το περιεχόμενο και πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς στο Bebbo είναι έγκυρο, επίκαιρο και αξιόπιστο καθώς βασίζεται σε δημοσιευμένες ακαδημαϊκές πηγές, στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και της La Leche League International, και έχουν εξεταστεί πολλάκις από ομάδες ειδικών (αναπτυξιολόγων, διατροφολόγων, εκπαιδευτικών κοκ). Ό,τι υπάρχει μέσα στην εφαρμογή συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα παιδικής ανάπτυξης και τις νέες εξελίξεις στην παιδοψυχολογία.
Η UNICEF σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεργάστηκε με Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Υγείας, όπως αυτό του Βελιγραδίου και με άλλους διεθνείς φορείς που ειδικεύονται σε θέματα πρώιμης ανάπτυξης και φροντίδας. Το περιεχόμενο ανανεώνεται διαρκώς και αναπροσαρμόζεται, ακολουθώντας τα πρότυπα του ΠΟΥ και τις διεθνείς συστάσεις των υπουργείων Υγείας και Εκπαίδευσης της εκάστοτε χώρας.
Στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει την συνεργασία μας με ακαδημαϊκά ιδρύματα, τμήματα προσχολικής ηλικίας και δημόσιους φορείς με στόχο την συνεχή ανανέωση και αξιοπιστία του περιεχομένου της εφαρμογής! Επιπλέον έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (IYΠ) και συγκεκριμένα με το τμήμα Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και ενημερωθήκαμε για το Εθνικό Πρόγραμμα Θηλασμού, «Αλκυόνη» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα, όπως το ΙΥΠ, για να ενισχύσουμε το περιεχόμενο της εφαρμογής και να φτάσουμε σε όλο και περισσότερους γονείς και επαγγελματίες υγείας.
Πώς εντάσσεται ο θηλασμός στους τομείς δραστηριοποίησης της UNICEF;
Σε διεθνές επίπεδο, ο ΠΟΥ και η UNICEF έχουν αναπτύξει την Πρωτοβουλία «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» (ΠΦΒΝ) για να βοηθήσουν τις μαιευτικές κλινικές να εφαρμόσουν τα δέκα βήματα για τον επιτυχή μητρικό θηλασμό. Η Πρωτοβουλία αναδεικνύει την ανάγκη της άμεσης σωματικής επαφής μητέρας-βρέφους και την ανάγκη υποστήριξης της οικογένειας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της έναρξης του θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση του μωρού. Οι οδηγίες, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα, περιγράφουν τα πρακτικά βήματα που πρέπει να λάβουν οι χώρες και κατ’ επέκταση τα νοσοκομεία για να προστατεύουν, να προωθούν και να υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό στις δημόσιες και ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές.
Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο, η UNICEF σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, ηγείται της “Global Breastfeeding Collective”, της Παγκόσμιας Συλλογικής Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό. Πρόκειται για μια σύμπραξη διακεκριμένων διεθνών οργανισμών που καλεί τους δωρητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους φιλάνθρωπους και την κοινωνία των πολιτών να αυξήσουν τις επενδύσεις στο θηλασμό παγκοσμίως. Το όραμα της σύμπραξης αυτής είναι ένας κόσμος όπου όλες οι μητέρες θα έχουν την οικονομική, ατομική, συναισθηματική, τεχνική και δημόσια υποστήριξη που χρειάζονται για να αρχίσουν να θηλάζουν μέσα στη πρώτη ώρα από τη γέννηση του παιδιού τους, να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες και να συνεχίσουν το θηλασμό – με επαρκείς, κατάλληλες για την ηλικία τους και ασφαλείς συμπληρωματικές τροφές- για δύο χρόνια ή και περισσότερο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη σύμπραξη αυτή και πώς μπορείτε να βοηθήσετε εδώ.
Με ποιους τρόπους ή και ποιες συνεργασίες επιδιώκει η UNICEF την υποστήριξη του θηλασμού στην Ελλάδα, όπου ακόμα τα ποσοστά είναι σε χαμηλά επίπεδα;
Το πρώτο επίσημο γραφείο της της UNICEF στην Ελλάδα άνοιξε το Νοέμβριο του 2021, δηλαδή μετρά τώρα κάτι λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας.
Στο διάστημα αυτό έχουμε υλοποιήσει προγράμματα ευαισθητοποίησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού σε ευάλωτες ομάδες γυναικών όπως γυναίκες πρόσφυγες που ζουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, καθώς και σε καταυλισμούς όπου διαμένουν Ρομά.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της λειτουργίας χώρων ασφαλών προς τη Μητέρα και το Παιδί, οι γυναίκες αυτές είχαν την ευκαιρία να θηλάσουν με ασφάλεια και ηρεμία και να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό καθώς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας από εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπλέον, η UNICEF δημιούργησε υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον μητρικό θηλασμό και την φροντίδα της μητέρας το οποίο μεταφράστηκε σε όλες τις σχετικές γλώσσες και διαμοιράστηκε σε εθνικό επίπεδο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζονται θηλάζουσες γυναίκες λαμβάνει υπόψη τις πολιτισμικές αναφορές και επιλογές της κάθε γυναίκας και ενισχύεται μέσω της ενημέρωσης γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την μητρική υγεία.
Τέλος, σε συνεργασία με εταίρους έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την υγεία μητέρας και παιδιού στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ευάλωτους πληθυσμούς, ενισχύοντας τις δεξιότητες και την γνώση γύρω από τον θηλασμό και την υποστήριξη των νέων μητέρων.
Με αφορμή την νέα εφαρμογή γονικής μέριμνας, Bebbo, το Γραφείο μας εξετάζει εκ νέου την συνεργασία του με την Εθνική Επιτροπή Θηλασμού και το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του προσωπικού υγείας για την παροχή ποιοτικής φροντίδας σε θέματα που αφορούν το μητρικό θηλασμό. Στόχος είναι η περεταίρω ανάπτυξη της εφαρμογής και η διεύρυνσή της πρωτοβουλίας «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η ίδια η εφαρμογή συμβάλλει δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχει πληθώρα άρθρων που αναδεικνύουν τη σημασία του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα στη ζωή ενός παιδιού, ενθαρρύνοντας τους γονείς να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη από σύμβουλους γαλουχίας όταν την χρειάζονται και παροτρύνοντας τους επαγγελματίες υγείας να υποστηρίξουν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό. Γνωρίζουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία στον θηλασμό, είναι να λαμβάνουν υποστήριξη οι νέοι γονείς και αυτό ελπίζουμε να παρέχουμε μέσα από το Bebbo!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας, UNICEF
Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία με ειδίκευση στην Παιδική Προστασία. Εργάστηκε στη Αγγλία στην Κοινωνική Υπηρεσία κεντρικού Δήμου του Λονδίνου (Tower Hamlets) στο πεδίο της παιδικής προστασίας και υποστήριξης της οικογένειας και για πολλά χρόνια στην Ελλάδα στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από το 2016 στη UNICEF σαν Ειδική Παιδικής Προστασίας αρχικά εστιάζοντας στο πεδίο προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών και από τον Αύγουστο 2020 στην υποστήριξη για την ανάπτυξη του συστήματος παιδικής προστασίας την προώθηση της αποιδρυματοποίησης και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών φροντίδας όπως η αναδοχή.
Σχετικά με την UNICEF
Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού, ανά τον κόσμο. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 190 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πρακτική δράση, εστιάζοντας τις προσπάθειες μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της UNICEF στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.