Ο όρος σύγχυση θηλών ή προτίμηση θηλής χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον εκνευρισμό ενός βρέφους όταν βρίσκεται στο στήθος ή την αναστάτωση όταν δυσκολεύεται να μεταβεί από το μπουκάλι στο στήθος προτού εδραιωθεί ο θηλασμός. Το μωρό χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετική τεχνική προκειμένου να απομακρύνει γάλα από το στήθος σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποιεί για να πιει γάλα από το μπουκάλι. Κάποια μωρά δυσκολεύονται να κάνουν την εναλλαγή ανάμεσα στο μπουκάλι και το στήθος, ενώ άλλα όχι. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιο παιδί θα δυσκολευτεί στον θηλασμό μετά τη χρήση μπουκαλιού. Μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή που έχουν πιο αδύναμη και ασυγχρόνιστη κατάποση μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη σύγχυση θηλών. Οι ειδικοί στον θηλασμό διαφωνούν σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μωρό.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΘΗΛΩΝ
- Συστήνεται στις νέες μητέρες η χρήση μπουκαλιού να καθυστερείται για τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες. Περίμενε μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός και να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.
- Αν χρειαστεί να δοθεί στο μωρό συμπλήρωμα, μπορείς να σκεφτείς εναλλακτικές μεθόδους σίτισης, όπως το ποτηράκι σίτισης ή το σύστημα χορήγησης συμπληρώματος στο στήθος.
- Ενημέρωσε το προσωπικό του μαιευτηρίου πως δεν επιθυμείς να δοθεί στο μωρό πιπίλα ή συμπλήρωμα, εκτός αν υπάρξει ιατρική ανάγκη.
TIPS-Χρήσιμες Ιδέες
- Το να βρίσκεσαι με το μωρό σε επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό σε αυτή τη φάση.
- Δείξε μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση του μωρού στο στήθος (το μωρό με τη μητέρα να είναι κοιλιά με κοιλιά, το αυτί του μωρού να είναι στην ίδια ευθεία με τους γοφούς του, το κεφάλι να γέρνει ελαφρώς πίσω με τη μύτη να κοιτά προς τη θηλή) και την προσκόλληση (το μωρό έχει ανοίξει καλά το στόμα του, μπαίνει στο στήθος γρήγορα αλλά ήπια, το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω είναι καλυμμένο από το στόμα του μωρού, περισσότερο από την κάτω πλευρά που είναι το πηγούνι και όχι από τη μύτη).
- Δοκίμασε να επαινείς το μωρό κάθε φορά που κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση-ανοιχτό στόμα, γλώσσα κάτω, καλή προσκόλληση.
- Προσπάθησε να αναγνωρίζεις τα πρώτα σημάδια πείνας του μωρού (πιπιλάει τη γροθιά ή τα δάχτυλά του, ξυπνάει, γκρινιάζει αλλά δεν κλαίει ακόμα), ώστε να το βάλεις να θηλάσει πριν να είναι πολύ πεινασμένο ή εκνευρισμένο.
- Κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει το να κάνεις λίγο μασάζ στο στήθος ή να βγάλεις λίγο γάλα πριν τοποθετήσεις το μωρό, ώστε μόλις ξεκινήσει ο θηλασμός να υπάρξει απευθείας ροή στο στήθος, ως επιβράβευση για την προσπάθεια που κατέβαλε το μωρό.
- Αν το μωρό είναι ακόμα αναστατωμένο στο στήθος, δοκίμασε να βγάλεις λίγο γάλα και να το βάλεις στο στόμα του, πριν την προσκόλληση. Αν δεν μπορείς να βγάλεις γάλα, ακόμα και μια σταγόνα νερό που ρέει πάνω στο στήθος ίσως να ενθαρρύνει το μωρό να θηλάσει.
Μερικές φορές προκειμένου να ξεπεράσετε τη σύγχυση θηλών, βοηθά να σκεφτείτε τι την έχει προκαλέσει. Αν το μωρό έχει ανάγκη από την περισσότερο σταθερή αίσθηση της τεχνητής θηλής, τότε ίσως μπορείς να δοκιμάσεις ψευδοθηλές. Τα μωρά μπορεί επίσης να έχουν συνηθίσει τη γρήγορη και εύκολη ροή του μπουκαλιού. Μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις θηλή χαμηλής ροής και να κρατάς το μπουκάλι πιο οριζόντια σε σχέση με το έδαφος. Οι εναλλακτικοί τρόποι σίτισης είναι μια ιδέα για την αποφυγή της σύγχυσης θηλών. Αυτοί περιλαμβάνουν κουταλάκι, σύριγγα, ποτηράκι με μαλακό στόμιο για το συμπλήρωμα, εφόσον αυτό κρίνεται ιατρικώς απαραίτητο.
Μετάφραση από: Nipple Confusion | LLLΙ | Updated June 2022
Χρήσιμα:
- Αλήθειες και Μύθοι για τον θηλασμό
- Ελεγχόμενη Σίτιση με Μπουκάλι/Paced Bottle-feeding
- Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;
- Εναλλακτικά μέσα σίτισης για αποφυγή σύγχυσης θηλών
- Σίτιση θηλάζοντος βρέφους με αντλημένο μητρικό γάλα
- Σύστημα Χορήγησης Συμπληρώματος στο στήθος
- Ταΐζοντας με μπουκάλι το μωρό που θηλάζει
Μετάφραση: Νόπη Αλεξιάδου, Σύμβουλος Θηλασμού La Leche League International
Επιμέλεια & Προσαρμογή: Αμαλία Γιαννοπούλου και Βίκυ Μπαζούλα Παπαδάκη, Σύμβουλοι Θηλασμού La Leche League International