Ο θηλασμός μετά από καισαρική τομή είναι ένας υπέροχος τρόπος σύνδεσης και επικοινωνίας με το μωρό σου. Μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που αισθάνεσαι λύπη ή δυσαρέσκεια, αν η εμπειρία τοκετού που είχες δεν ήταν αυτή που είχες σχεδιάσει ή ονειρευτεί. Ο θηλασμός μπορεί να σου προσφέρει την ικανοποίηση του να θρέφεις το μωρό σου από το ίδιο σου το σώμα, ακόμη κι αν αναρρώνεις από ένα σημαντικό χειρουργείο.
Είτε γεννήσεις κολπικά είτε με καισαρική τομή, η οικογένεια, οι φίλοι ή μια Σύμβουλος της La Leche League μπορεί να παρέχουν σημαντική βοήθεια και υποστήριξη καθώς αρχίζεις το ταξίδι του θηλασμού. (Περιεχόμενα άρθρου...)
ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Προσπάθησε να επιλέξεις μια μαιευτική κλινική με επικαιροποιημένες και επιστημονικά βασισμένες πολιτικές για τον θηλασμό. Τα μαιευτήρια που έχουν πιστοποιηθεί ως νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη (Baby-Friendly Hospitals™, BFHI) σέβονται και υποστηρίζουν τις σωστές πρακτικές για τον θηλασμό. Κάθε εμπόδιο στην πρώιμη επαφή και τον αποκλειστικό θηλασμό μπορεί να έχει σημαντικά αρνητική επίδραση, στην περίπτωση καισαρικής τομής, επειδή συνήθως η παραμονή στη μαιευτική κλινική είναι μεγαλύτερη μετά από χειρουργείο.
Πρόσφατες έρευνες προτείνουν να βάλεις το μωρό σου στο στήθος σου, σε επαφή δέρμα με δέρμα, αμέσως μετά την γέννησή του [i], ακόμη κι αν κάνεις καισαρική τομή – ήδη από το χειρουργείο ή στο δωμάτιο ανάνηψης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μωρό θα κινηθεί προς το στήθος σου και θα ξεκινήσει να θηλάζει από μόνο του μέσα στην πρώτη ώρα περίπου από τη γέννηση [ii]. Προτίμησε να μην παρεμβάλλεται κάποιο ρούχο ή κουβέρτα ανάμεσα σε σένα και το μωρό, επειδή η ανεμπόδιστη και άμεση επαφή δέρμα με δέρμα είναι σημαντική και για τους δυο σας. Το μωρό μπορεί να καθαριστεί και να κρατηθεί ζεστό με μια κουβέρτα στην πλάτη του, ή να γίνουν οι μετρήσεις ενώ βρίσκεται πάνω σου.
Μίλησε από πριν με τους επαγγελματίες υγείας που έχεις επιλέξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με την επιθυμία σου να έχεις επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σου μέχρι και τον πρώτο σας θηλασμό. Αν προκύψουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ένα άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να κρατήσει το μωρό σε επαφή δέρμα με δέρμα μέχρι να νιώσεις καλύτερα, οπότε και το μωρό μπορεί να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την επαφή δέρμα με δέρμα μαζί σου. Το μαιευτικό προσωπικό θα πρέπει να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια, όταν αυτή ζητηθεί.
Τα περισσότερα μωρά μπορούν να κινηθούν προς το στήθος και να ξεκινήσουν να θηλάζουν από μόνα τους μέσα στην πρώτη ώρα (περίπου) από τη γέννησή τους. Αν το μωρό παρουσιάζει κάποιο θέμα υγείας ή κάποια αστάθεια στις μετρήσεις του, μπορεί να επιστρέψει πάνω σου για επαφή δέρμα με δέρμα και θηλασμό το συντομότερο (ιατρικώς) εφικτό. Αν η μαιευτική κλινική δεν υποστηρίζει πολιτικές για απευθείας επαφή δέρμα με δέρμα, μίλησε με τους επαγγελματίες υγείας σου και ζήτησε να ετοιμάσουν μια ιατρική εντολή για απευθείας και ανεμπόδιστη επαφή δέρμα με δέρμα για τουλάχιστον μια ώρα ή μέχρι τον πρώτο θηλασμό του μωρού. [iii]
Αν η μαιευτική κλινική είναι σχεδιασμένη ως νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη, το προσωπικό θα είναι ειδικά εκπαιδευμένο και ικανό να σε βοηθήσει να πετύχεις τον δικό σου στόχο θηλασμού για αποκλειστικό θηλασμό. Όλες οι διαδικασίες ρουτίνας του μωρού, όπως το πρώτο μπάνιο του, μπορούν να καθυστερήσουν και να γίνουν μετά τον πρώτο θηλασμό ή σε κάποιες περιπτώσεις και πολύ αργότερα. Η υγεία του μωρού μπορεί να ελεγχθεί από το ιατρικό ή μαιευτικό προσωπικό ενώ το μωρό ξεκουράζεται πάνω σου ή στα χέρια σου.
ΣΥΝΔΙΑΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ
Η συνδιαμονή με το μωρό σου, ή αλλιώς το να είσαι μαζί με το μωρό σου όλο το 24ωρο, είναι πλέον μια σταθερή προϋπόθεση στα νοσοκομεία που έχουν πιστοποιηθεί ως φιλικά προς τα βρέφη και στις περισσότερες μαιευτικές κλινικές παγκοσμίως. Αν η μαιευτική κλινική έχει την επιλογή του θαλάμου νεογνών, ζήτησε να παραμείνει το μωρό σου μαζί σου όσο περισσότερο γίνεται, και ζήτησε να σου εξηγήσουν τους λόγους για οποιονδήποτε αποχωρισμό. Εσύ και το μωρό σου θα ξεκουράζεστε, θα κοιμάστε και θα αναρρώνετε καλύτερα αν είστε στο ίδιο δωμάτιο την περισσότερη ώρα. Οι περισσότερες μαιευτικές κλινικές έχουν βρεφικά κρεβατάκια που μπορούν να είναι δίπλα στο δικό σου κρεβάτι, διευκολύνοντας τον θηλασμό, ενώ παράλληλα παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για το μωρό αν η μητέρα χρειάζεται να σηκωθεί για λίγο.
- Εσύ και το μωρό σου θα είστε πιο ήρεμοι και άνετοι όταν είστε μαζί στον ίδιο χώρο.
- Η πρώιμη και ελεύθερη πρόσβαση στον θηλασμό με τα πρώτα σημάδια πείνας (βήμα 8 για τα νοσοκομεία φιλικά προς βρέφη) βοηθάει στην πρόληψη προκλήσεων στον θηλασμό, όπως το οίδημα των πρώτων ημερών και ο τραυματισμός των θηλών.
- Συχνά ένα μωρό που έχει γεννηθεί με καισαρική τομή είναι ζαλισμένο από την αναισθησία ή τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στο χειρουργείο (αν και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε μωρά που γεννιούνται κολπικά). Το μωρό σε αυτή την περίπτωση έχει ανάγκη από πολλή επαφή δέρμα με δέρμα και ήπιο μασάζ. Προσπάθησε να θηλάζεις τουλάχιστον κάθε 2 ώρες (ή και νωρίτερα, αν θέλει το μωρό).
- Αναγνωρίζεις καλύτερα τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης του μωρού σου, και τα πρώτα σημάδια πείνας (κινεί τα μάτια κάτω από τα βλέφαρα, φέρνει τα χέρια στο πρόσωπο, είναι σε εγρήγορση και σε ψάχνει).
- Η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σου είναι συχνά ό,τι χρειάζεται το μωρό σου για να θηλάσει αποτελεσματικά. Όταν το μωρό σου κοιμάται πάνω στο στήθος ή κοντά σου, είσαι σε θέση να ανταποκρίνεσαι πιο γρήγορα στις ανάγκες του.
- Όταν το μωρό είναι μαζί σου το μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου, αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο στη φροντίδα του και γνωρίζεις όλα όσα του συμβαίνουν. Τα φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία έχουν υιοθετήσει πολιτικές που αποτρέπουν τη χορήγηση τυποποιημένου γάλακτος για βρέφη χωρίς ιατρικό λόγο.
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΘΗΛΩΝ
Η πρώιμη εισαγωγή μπουκαλιών με τεχνητές θηλές μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του μωρού να θηλάσει αποτελεσματικά. Τα υγρά συνήθως ρέουν πολύ γρήγορα μέσα από τη θηλή του μπουκαλιού, είτε το μωρό ρουφάει είτε όχι, γεγονός που το αναγκάζει να βγάζει μπροστά την γλώσσα του για να σταματήσει την έντονη ροή του υγρού και να αναπνεύσει. Αυτή είναι η αντίθετη κίνηση ως προς τι κάνει το στόμα ενός μωρού όταν θηλάζει. Στον θηλασμό, το μωρό έχει τη θηλή βαθιά μέσα στο στόμα του και χρησιμοποιεί τη γλώσσα και την κάτω σιαγόνα για να πιάσει τόσο την θηλή όσο και το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω, και στη συνέχεια να συλλέξει και να καταπιεί το γάλα. Αν είναι απαραίτητη η χορήγηση οποιουδήποτε συμπληρώματος, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό κύπελλο σίτισης ή κάποιο άλλο εναλλακτικό μέσο σίτισης αντί για μπουκάλι. Καμία τεχνητή θηλή δεν λειτουργεί όπως το στήθος.
Οι πιπίλες που χρησιμοποιούνται τις πρώτες μέρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του μωρού να μάθει πώς να θηλάζει. Δεν υπάρχει κάτι να φάει το μωρό στην πιπίλα, επομένως η ανάγκη του μωρού για πιπίλισμα είναι στην πραγματικότητα ανάγκη για φαγητό. Τις πρώτες μέρες, αν το μωρό σου φαίνεται ότι έχει «ανάγκη να πιπιλάει», είναι ώρα να θηλάσει ξανά. Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.
ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
Το είδος αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί στο χειρουργείο της καισαρικής τομής μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον θηλασμό. Εκτός της περίπτωσης που η καισαρική τομή είναι πραγματικά επείγουσα, στις περισσότερες μητέρες γίνεται τοπική αναισθησία, ώστε να είναι ξύπνιες και να έχουν επίγνωση κατά τη διάρκεια της γέννησης του παιδιού τους. Αν υπάρχει χρόνος για να συζητήσεις τις επιλογές σου, ζήτησε το χειρουργικό φόρεμα, η ενδοφλέβια παρακέντηση, το πιεσόμετρο ή οποιοδήποτε άλλο καλώδιο εξοπλισμού θα χρησιμοποιηθεί να τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε το μωρό σου να μπορεί να τοποθετηθεί στο γυμνό στήθος σου αμέσως μετά τη γέννησή του.
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, θα είσαι ξαπλωμένη σε ύπτια θέση και μια ειδική κουρτίνα θα τοποθετηθεί πάνω στην κοιλιά σου, ώστε τα χέρια σου (και τίποτα άλλο) να ακουμπάνε την κοιλιά σου. Σε κάποιες μαιευτικές κλινικές ίσως έχεις τη δυνατότητα να χαμηλώσουν την κουρτίνα για λίγο ώστε να δεις ένα μέρος από τη γέννηση του μωρού σου. Μετά την απολίνωση του ομφάλιου λώρου και αφού καθαριστεί απαλά το μωρό σου, μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο γυμνό σου στήθος. Οι μαίες μπορούν να ελέγχουν εσένα και το μωρό. Ο σύντροφός σας επιτρέπεται συνήθως να είναι κοντά σας και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε την εκδήλωση των φυσικών ενστίκτων του μωρού σας.
Τα νεογέννητα περνούν από εννέα διακριτά στάδια [iv] μετά τη γέννηση και περίπου εντός της πρώτης ώρας περίπου:
- Κλάμα γέννησης: Το νεογέννητο κλαίει έντονα αμέσως με τη γέννησή του.
- Φάση ηρεμίας: Το νεογέννητο ξεκουράζεται και αναρρώνει. Δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα του σώματος του μωρού (στόμα, κεφάλι, χέρια, πόδια ή υπόλοιπο σώμα).
- Φάση εγρήγορσης: Το νεογέννητο αρχίζει να δείχνει σημάδια δραστηριότητας. Μικρές κινήσεις του κεφαλιού: πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά. Μικρές κινήσεις των άκρων και των ώμων.
- Ενεργή φάση: Το νεογέννητο κινεί άκρα και κεφάλι πιο αποφασιστικά. Το μωρό «σπρώχνει» με τα άκρα του χωρίς να σηκώνει το σώμα του (Rooting activity).
- Φάση αναρρίχησης: Το νεογέννητο «σπρώχνει» τα πόδια του με αποτέλεσμα να μετακινείται.
- Φάση ανάπαυσης: Το νεογέννητο ξεκουράζεται, με μερική δραστηριότητα, όπως αυτή του στόματος ή το πιπίλισμα του χεριού.
- Εξοικείωση: Το νεογέννητο φτάνει τη θηλαία άλω/θηλή, με το στόμα του έτοιμο να ακουμπήσει και να γλείψει τη θηλαία άλω/θηλή.
- Φάση θηλασμού: Το νεογέννητο έχει στο στόμα του τη θηλή και αρχίζει τον θηλασμό.
- Φάση ύπνου: Το νεογέννητο κλείνει τα μάτια του. Η μαμά μπορεί, επίσης, να κοιμηθεί.
Αν αισθάνεσαι πολύ ζαλισμένη ή άρρωστη για να ξεκινήσεις επαφή δέρμα με δέρμα στο χειρουργείο, ο σύντροφος/συνοδός σου μπορεί να κρατήσει το μωρό σε επαφή δέρμα με δέρμα μέχρι να νιώσεις καλύτερα ή να βρεθείς στο δωμάτιο ανάνηψης. Αν χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία, μπορείς να ξεκινήσεις επαφή δέρμα με δέρμα όταν ξυπνήσεις και ανταποκρίνεσαι φυσιολογικά. Αν το μωρό σου γεννηθεί πρόωρο ή με κάποια ασθένεια, ίσως χρειαστεί να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Ο σύντροφος/συνοδός σου ίσως μπορεί να μείνει μαζί με το μωρό σου, και όταν εσύ ανακτήσεις τις δυνάμεις σου επαρκώς, μπορείς να επανασυνδεθείς με το μωρό σου.
Η άμεση και αδιάκοπη επαφή δέρμα με δέρμα επιτρέπει στο μωρό σου να εκδηλώσει τις ενστικτώδεις συμπεριφορές του. Μπορείς να βοηθήσεις και να υποστηρίξεις το μωρό σου κατά τη διάρκεια και των 9 σταδίων, αλλά απόφυγε να πιέσεις το μωρό να μπει στο στήθος σου πριν αρχίσει το ίδιο να θηλάζει από μόνο του. Όταν τα μωρά αφήνονται να μετακινηθούν στο στήθος και να προσκολληθούν από μόνα τους, μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες λάθος τοποθέτησης ή πόνου στις θηλές. Τα πρώτα γεύματα θηλασμού είναι σημαντικά τόσο για την ανοσολογική προστασία και την αισθητηριακή διέγερση όσο και για θρέψη. Το στομάχι του μωρού είναι αρκετά μικρό στην αρχή, και το πρωτόγαλα είναι ακριβώς στην ποσότητα που πρέπει. Το μωρό σου δεν χρειάζεται κανένα άλλο υγρό ή συμπλήρωμα, όσο αυτό θηλάζει αποτελεσματικά και συχνά (8-12 φορές το 24ωρο).
ΘΗΛΑΖΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ
- Τόσο η πρώιμη και συχνή επαφή δέρμα με δέρμα όσο και ο συχνός θηλασμός φέρνουν εσένα και το μωρό σου συναισθηματικά πιο κοντά.
- Τόσο η πρώιμη και συχνή επαφή δέρμα με δέρμα όσο και ο συχνός θηλασμός απελευθερώνουν ορμόνες που βοηθούν τη μήτρα σου να συσπάται και να προλαμβάνει ή να περιορίζει την αιμορραγία. Ίσως νιώσεις αυτές τις συσπάσεις της μήτρας επίπονες στην αρχή. Αν χρειάζεσαι κάποιο παυσίπονο για τον πόνο στην τομή ή για τις συσπάσεις της μήτρας, υπάρχουν συμβατά με τον θηλασμό παυσίπονα (δες παρακάτω).
ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ
- Ζήτησε από το προσωπικό της μαιευτικής κλινικής να σε βοηθήσουν με την άμελξη με το χέρι και να σου παρέχουν ένα ηλεκτρικό θήλαστρο. Αν το μωρό σου δεν μπορεί να θηλάσει απευθείας, ξεκίνησε άμελξη με το χέρι εντός της πρώτης ή δεύτερης ώρας μετά τον τοκετό. Η άμελξη με το χέρι είναι καλύτερη επιλογή από το θήλαστρο τις πρώτες 2 μέρες. Αν το μωρό δεν θηλάσει μετά από 6 ώρες, ζήτησε ένα ηλεκτρικό θήλαστρο (κατά προτίμηση νοσοκομειακό).
- Η άντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον τοκετό και κάθε δύο ώρες περίπου στη συνέχεια θα ομαλοποιήσει την παραγωγή σου, θα αποτρέψει το οίδημα και θα μπορείς να συλλέξεις πολύτιμο πρωτόγαλα και ώριμο γάλα για να δοθεί στο μωρό σου όταν αυτό δεν είναι σε θέση να θηλάσει.
ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο μετά την καισαρική τομή είναι συνήθως συμβατά με τον θηλασμό. Όπως και τα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα που ίσως χρειαστεί να σου συνταγογραφηθούν. Αν υπάρχει κάποια απορία σχετικά με κάποιο συγκεκριμένο φάρμακα, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει κάποιο άλλο εναλλακτικό φάρμακο, του οποίου η χρήση έχει διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής κατά τον θηλασμό. Λιγότερο από το 1% των φαρμάκων περνούν στο γάλα σου, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε αυτό. Τα περισσότερα φάρμακα είναι συμβατά με τον θηλασμό, ακόμη κι όταν το μωρό σου είναι νεογέννητο. Ιστοσελίδες για εύρεση συμβατότητας φαρμακευτικών ουσιών κατά τον θηλασμο είναι το e-lactancia και το Infantrisk Center, οι οποίες συστήνονται από παγκόσμιους φορείς και το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας.
ΑΝΕΤΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Στην αρχή ίσως δυσκολευτείς να βρεις μια άνετη στάση που να σου επιτρέπει να θηλάσεις το μωρό σου χωρίς να πονάς στην τομή σου. Ζήτησε από τον σύντροφό σου ή τον συνοδό σου να παραμείνει δίπλα σου, να σε βοηθάει και να τοποθετεί το μωρό πάνω σου τις πρώτες μέρες.
Πολλές μητέρες αναφέρουν ότι η ξαπλωτή στάση στο πλάι ήταν από τις πιο άνετες στάσεις θηλασμού που δοκίμασαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτή η στάση είναι και ένας εύκολος τρόπος να θηλάζεις και να ξεκουράζεσαι ταυτόχρονα.
- Εσύ και το μωρό σου ξαπλώνετε αντικριστά. Χρησιμοποίησε μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σου, πίσω από την πλάτη σου, κάτω ή ανάμεσα από τα πόδια σου για να αισθανθείς πιο άνετα.
- Τα πόδια του μωρού να είναι κοντά στο σώμα σου, η θηλή σου να μην εμποδίζεται από τίποτα και να είναι στο ύψος του στόματος του μωρού.
- Καθοδήγησε το μωρό στο στήθος χρησιμοποιώντας το ελεύθερο χέρι σου στην πάνω μεριά της πλάτης του μωρού. Απόφυγε να πιέσεις το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού.
Μια άλλη στάση που μητέρες βρίσκουν άνετη μετά από καισαρική τομή είναι η στάση «κάτω από την μασχάλη» ή στάση ράγκμπι.
- Βάλε τον κορμό του μωρού κάτω από τη μασχάλη σου.
- Υποστήριξε τον μαστό με το ελεύθερο χέρι σου. Αν θηλάζεις από τον δεξί μαστό, χρησιμοποίησε το αριστερό σου χέρι για να υποστηρίξεις τον μαστό με τον αντίχειρα στο πάνω μέρος και αρκετά πίσω από τη θηλή, ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι στην κάτω πλευρά (θηλή «σάντουιτς» ή sandwich latch).
- Υποστήριξε το κεφάλι του μωρού με την παλάμη σου στον αυχένα του μωρού (όχι στο κεφάλι), με τον αντίχειρά σου πίσω από το αυτί του και τον δείκτη μαζί με τα υπόλοιπα δάχτυλα πίσω από το άλλο αυτί.
- Το σώμα του μωρού θα πρέπει να υποστηρίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αρκετά ψηλά και η μύτη του να είναι ευθυγραμμισμένη με τη θηλή σου. Δεν πρέπει να γέρνει μπροστά για να προσκολληθεί στο στήθος: το κεφάλι, ο αυχένας και οι γοφοί του πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή.
Άφησε το μωρό «να αδειάσει τον έναν μαστό πρώτα». Κάποιες φορές ίσως θελήσει να θηλάσει και από τον άλλον μαστό αμέσως ή λίγο πιο μετά ή μπορεί να θηλάζει από τον έναν μαστό σε κάθε γεύμα. Είναι καλό να προσφέρεις και τους δύο μαστούς σε κάθε θηλασμό, έχοντας κατά νου ότι σε κάποια μωρά αρκεί να θηλάσουν μόνο από τον έναν μαστό. Πολλά μωρά θηλάζουν για 10-30 λεπτά περίπου σε κάθε γεύμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο ωράριο θηλασμού. Ένα μωρό που θηλάζει δεν μπορεί να παραφάει. Θα αφήσει το στήθος ή θα κοιμηθεί όταν νιώσει ικανοποίηση. Αν κρατήσεις το μωρό μετά τον θηλασμό για διάστημα ίσο με τον χρόνο θηλασμού, ίσως πέσει σε πιο βαθύ ύπνο. Αν χρειαστεί να απομακρυνθείς από το μωρό σου για λίγο, σιγουρέψου ότι κοιμάται σε ύπτια θέση σε μια σταθερή, επίπεδη και ασφαλή επιφάνεια και ότι υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή με κάποιον ενήλικα.
ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ
Είναι σημαντικό οι δικοί σας άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεστε χρόνο για να αναρρώσετε από τον τοκετό και τη χειρουργική επέμβαση καθώς και για να μάθετε πώς να θηλάζετε το μωρό σας.
Όσο βρίσκεσαι στο νοσοκομείο, ζήτησε από τη νοσοκόμα μια πινακίδα που μπορεί να τοποθετηθεί στην πόρτα σου διάφορες ώρες της ημέρας για να ενημερώνεις τους επισκέπτες ότι ξεκουράζεσαι, ώστε να μην χρειάζεται να υποδέχεσαι επισκέπτες στο δωμάτιό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επιστροφή στο σπίτι σας, ζήτησε και δέξου βοήθεια από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Θα θελήσουν να σε βοηθήσουν, οπότε ζήτησέ τους να κάνουν κάποιες ελαφριές δουλειές του σπιτιού ή να σου ετοιμάσουν κάποιο υγιεινό γεύμα. Έτσι, η φροντίδα προς εσένα μετατρέπεται σε φροντίδα για το μωρό σου, χωρίς να υπάρχει αποχωρισμός μεταξύ σας. Ακόμη, μπορούν να σε βοηθήσουν με την περιποίηση του μωρού σου (αλλαγή πάνας, ρέψιμο ή κούνημα του μωρού για να κοιμηθεί μετά από θηλασμό), ώστε να κάνεις κάτι για σένα ή να βρεις λίγο χρόνο για ένα διάλειμμα για αναπλήρωση δυνάμεων και ενέργειας.
Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένη διατροφή για να αναρρώσεις από το χειρουργείο και τον τοκετό ούτε επειδή θηλάζεις. Συνέχισε να πίνεις υγρά όταν διψάς και να τρως υγιεινά φαγητά, ώστε να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Δες περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τη διατροφή ενώ θηλάζεις εδώ.
Ο θηλασμός πρέπει να είναι ευχάριστος. Το να αποκτάς μια νέα δεξιότητα συχνά χρειάζεται λίγο χρόνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο που γέννησες! Αν για οποιονδήποτε λόγο ο θηλασμός δεν κυλά ομαλά ή πονάς κατά τον θηλασμό, αναζήτησε μια Σύμβουλο της La Leche League για περαιτέρω υποστήριξη.
Μετάφραση από: Breastfeeding After Cesarean Birth | La Leche League International
Παραπομπές – Πηγές
[i] BFHI Step 4: “Help mothers initiate breastfeeding within one hour of birth.” World Health Organization, & United Nations Childrens Fund. (2009). Baby-Friendly Hospital Initiative: Revised, Updated and Expanded for Integrated Care. Geneva: World Health Organization.
[ii] Male and female pronouns referring to the baby are used randomly in this document.
[iii] Feldman-Winter, L., & Goldsmith, J. P. (2016). Safe Sleep and Skin-to-Skin Care in the Neonatal Period for Healthy Term Newborns. Pediatrics, 138(3). doi: 10.1542/peds.2016-1889
[iv] Widstrom, A. M., Lilja, G., Aaltomaa-Michalias, P., Dahllof, A., Lintula, M., & Nissen, E. (2011). Newborn behaviour to locate the breast when skin-to-skin: a possible method for enabling early self-regulation. Acta Paediatr, 100(1), 79-85.
[v] Sachs, H. C., & DRUGS, C. O. (2013). The Transfer of Drugs and Therapeutics Into Human Breast Milk: An Update on Selected Topics. Pediatrics. doi: 10.1542/peds.2013-1985