Οι Συναντήσεις Εμπλουτισμού αναφέρονται σε πιο εξειδικευμένα θέματα θηλασμού, όπως για παράδειγμα ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της κύησης, ο θηλασμός διδύμων, ο θηλασμός δύο παιδιών διαφορετικών ηλικιών κ.α ή σε γενικότερα θέματα γονεϊκότητας που συνδέονται έμμεσα με τον θηλασμό, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση του παιδικού δωματίου, το βρεφικό μασάζ, η θεωρία Μοντεσσόρι, το babywearing, ενώ κάποιες φορές έχουν πιο χαλαρό ή εορταστικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα μία Συνάντηση νηπίων, ένα οικογενειακό πικ νικ, ένα bazaar, μια θεατρική παράσταση, ένα δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά κ.α.
Όπως οι τακτικές προγραμματισμένες μας Συναντήσεις έτσι και οι Συναντήσεις Εμπλουτισμού, ακόμα και αν υπάρχει κάποιος προσκεκλημένος ομιλητής, συντονίζονται από μία ή περισσότερες Συμβούλους και διέπονται από τη φιλοσοφία της La Leche League. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι: έγκυες, μητέρες με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς επίσης μπαμπάδες, γιαγιάδες ή άλλοι βασικοί φροντιστές που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα της Συνάντησης και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τους προβληματισμούς τους. Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις Συναντήσεις αυτές είναι να είναι κάποιος μέλος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος και να έχει καταβάλει την ετήσια συνδρομή. Στηριζόμαστε στην οικονομική υποστήριξη των μελών μας για την κάλυψη εξόδων και για τη συνέχιση της λειτουργία του Συνδέσμου. Η Συναντήσεις μας αυτές είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη σε όσους μας στηρίζουν, ένα από τα προνόμια που έχουν τα μέλη μας.
Την περίοδο «Μάρτιος-Οκτώβριος 2023» έγιναν 3 Συναντήσεις Εμπλουτισμού και μία Συνάντηση Νηπίων:
19/02/23 με τίτλο: «Πρώτες Βοήθειες για βρέφη και παιδιά»
Η Συνάντηση έγινε διαδικατυακά μέσω της πλατφόρμας του zoom. Τον συντονισμό της Συνάντησης είχε η Σύμβουλος LLL Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Ομάδα Σερρών).
Προσκεκλημένες από την First Aid Lessons Hellas ήταν:
– Σοφία Τζαμαρία, Μαία & Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών
– Κωνσταντάτου Ουρανία, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών
15/03/23 με τίτλο: «Φάρμακα και θηλασμός»
Η Συνάντηση έγινε διαδικατυακά μέσω της πλατφόρμας του zoom. Τον συντονισμό της Συνάντησης είχε η Σύμβουλος LLL Νατάσσα Καψάλη (Ομάδα Θεσσαλονίκης) ενώ προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η Βάσια Καλπογιάννη, Φαρμακοποιός και Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC.
Κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στη Συνάντηση είναι τα ακόλουθα:
- Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συσσώρευση της δραστικής ουσίας στο μητρικό γάλα;
- Τι σημαίνει ο χρόνος ημιζωής Τ1/2;
- Ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη για να εκτιμήσουμε την έκθεση του βρέφους σ’ ένα φάρμακο μέσω του γάλακτος;
- Πώς γίνεται ο διαχωρισμός φαρμάκων σύμφωνα με τον Hale;
- Ποιες είναι έγκυρες ιστοσελίδες ελέγχου συμβατότητας δραστικών ουσιών και πώς αυτές λειτουργούν;
- Γιατί τα φύλλα οδηγιών αναφέρουν δραστικές ουσίες (που όταν ελεγχθούν σε έγκυρες ιστοσελίδες συμβατότητας αναφέρονται ως συμβατές) ότι απαγορεύονται στον θηλασμό; Τι ισχύει τελικά;
- Πώς μπορούμε να βρούμε τη δραστική ουσία ενός φαρμάκου που μας προτάθηκε;
- Τι ισχύει για την αναισθησία και τον θηλασμό; Όταν αυτή γίνεται στη μητέρα; Στο ίδιο το παιδί;
- Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να προσέξουμε στις φυτικές φαρμακευτικές ουσίες κατά την περίοδο του θηλασμού;
- Τι ισχύει για τα αποσμητικά; Για την αντιπηκτική αγωγή;
04/04/23, με τίτλο «Στρογική Καθοδήγηση», η οποία έγινε δια ζώσης ως Συνάντηση Νηπίων από την LLL Ομάδα Θεσσαλονίκης.
06/06/23, με τίτλο: «Μικρά παιδιά και εκρήξεις θυμού (tantrums)», η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης από την LLL Ομάδα Θεσσαλονίκης.
Η Σύμβουλος της Ομάδας, Εύα Γκόλφου, που συντόνιζε τη Συνάντηση Νηπίων μάς αναφέρει:
Σε ένα ζεστό βιβλιοπωλείο-καφέ γεμάτο χρώματα, φυσικό φως από μεγάλα παράθυρα, και γωνίτσες για να κάτσεις και να βολευτείς, έγινε η πρώτη, μετά από καιρό, δια ζώσης Συνάντηση Νηπίων της LLL Ομάδας Θεσσαλονίκης.
Μητέρες που έχουν συμμετάσχει σε Συναντήσεις παλιότερα αλλά και νέες, τις οποίες γνωρίσαμε πρώτη φορά, ήρθαν μαζί με τα παιδιά τους και συζητήσαμε για θέματα που τις απασχολούν, τις προβληματίζουν αλλά και που απολαμβάνουν σχετικά με τον ρόλο τους και το μεγάλωμα των παιδιών τους.
Μοιραστήκαμε ιστορίες από την καθημερινότητα που όλες μας λίγο ή πολύ έχουμε περάσει ή περνάμε με τα παιδιά. Ακούσαμε ιδέες η μια από την άλλη, ανοιχτήκαμε και εκφράσαμε τα συναισθήματα που μερικές φορές γίνονται έντονα, σκεφτήκαμε καινούρια πράγματα που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε στοχεύοντας στο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την σύνδεση με τα παιδιά μας, να έρθουμε ακόμα πιο κοντά κρατώντας τους το χέρι με στοργική καθοδήγηση στα δύσκολα και στα υπέροχα!